mijn verhaal

Mijn verhaal

In mei 2014 deed ik vrijwillig mee aan de Dense studie, naar hoe je borstkanker vroegtijdig kunt opsporen bij vrouwen met gecomprimeerd borstweefsel ( = een zeer compact borstweefsel, waardoor je met röntgenonderzoek / mammografie geen kanker in een vroeg stadium kan ontdekken). Dit onderzoek wordt gedaan vanuit het UMC-Utrecht.

Voor mezelf, maar zeker ook voor 1 van mijn dochters die ongeveer hetzelfde borstweefsel heeft als ik, ga ik nu dus eens in de 2 jaar onder de MRI.  En ja….. toen werd er een knobbeltje in mijn rechterborst gevonden. Na veel onderzoek bleek het geen borstkanker te zijn, maar iets van de Lymfklieren.

Vervolgens naar de afdeling Hematologie. Na nog veel meer onderzoeken kreeg ik hier in juni 2014 definitief de diagnose Lymfklierkanker Stadium IV, een 'Non Hodgkin' variant: Nodaal Marginaal type B-cel Zone Lymfoom-stadium IV.

Het zit in mijn Lymfeknopen langs al mijn slagaders en ook in mijn beenmerg. Dit verklaarde mijn altijd moe-zijn en hevig zweten (tot dan toe dacht ik dat het overgangsklachten waren).
In september 2014 startten dan ook de onvermijdelijke chemo’s : 8 x elke 3 weken een chemokuur met daarnaast vele medicijnen.

In 1 klap van alleskunner naar bank-hanger

Mijn lichaam trok al die medicijnen en chemo niet. De chemo was gekweekt op muizen en laat ik daar nu net allergisch voor zijn.

Bij een tussentijdse scan, na 4 behandelingen, bleek dat de kanker niet op de chemo reageerde, maar gewoon gestaag door groeide.

In goed overleg zijn we met de behandelingen gestopt, omdat de chemo wèl schade aan mijn lichaam berokkende en juist níet aan de kanker. Ik zit nu in het 'wait & see-beleid', onder controle van de specialist.

Maar...... wat dan wel?